“Şule Yüksel Şenler Vakfı Müzesi”; Şule Yüksel Şenler’in hayat öyküsü, gazete yazıları, kitapları ve mücadelesinin izlerinden oluşan belgeleri, mektupları, kişisel hatıra niteliğinde kendisinden intikal eden objeler ve eşyalar sergilenecektir. Aynı zamanda ses kayıtları ve video/enstelasyonlardan oluşan mekana has düzenlemeler yapılacaktır. Matbuat hayatında yer alan yazdıkları ve söyledikleri ile uzun yıllar boyunca geniş kitleleri etkileyen bıraktığı izler bugün dahi sürerken Şule Yüksel Şenler’in toplumsal fenomen haline gelmiş kişiliği eşliğinde Osmanlıdan Cumhuriyete Türk modernleşme sürecinde kadının konumu ve sosyal alanda tuttuğu yerin evrimi gösterilmeye çalışılmıştır.
Osmanlı döneminden müslüman teba ve azınlıkların aile yapıları, aile yapılarında kadının rolü, gündelik yaşamda işlevi ve toplumsal süreçlere katılımı, kadınların giyiminden istihdamına, anne rolünden işgören kimliğine geçisi gibi gelişmeler; Tanzimat Fermanı, Islahat fermanı, Meşrutiyet, Cumhuriyet gibi yaşanan dönüşümler çevçevesinde akademik dilde görsel malzeme eşliğinde sunulacaktır.
İfade edilen konsepte belirlenen süreç yaklaşık iki yüzyıldır ülkemizin siyasetini ve sosyolojisini belirlemiştir. Müzede sergilenecek malzeme modernleşme boyunca yaşadığımız değişim ve dönüşümleri odağına “toplumun temel yapı taşı olan ailenin temel unsuru olan “ kadın’ı anlatarak aktarmaktadır. Yakın tarihe birde bu açıdan bakmak isteyen genç ya da yetişkin eğitimli ya da değil toplumun her kesiminden her siyasal eğiliminden ferdi, üzerinde yaşadığı topraklara ve vatandaşı olduğu ülkeye duyduğu bağlılık ve mensubiyetin gücü nisbetinde müzede ve sergiden istifade edecektir. Öte yandan özelde “kadın” ve “Türkiye de kadın olmanın serancamı konusuna ilgi duyan ya da akademik çalışma yapan kimseler bir ihtisas müzesi olma niteliği de taşıyacak müzeden yararlanabilecektir.